BEZ JACKA

Scena Muzyczna Gdańskiego Archipelagu Kultury zaprasza na koncert legendarnego zespołu "Bez Jacka", który odbędzie się 18 marca 2016 r. o godz. 19.00 w budynku Sceny Muzycznej, przy ul. Powstańców Warszawskich 25.  

Zespół Bez Jacka – to jeden z czołowych reprezentantów sceny piosenki turystycznej i poezji śpiewanej. Grupa owiana legendą, związaną ze śmiercią jednego z członków zespołu Jacka Stefańskiego za każdym razem przyciąga na swoje koncerty setki fanów. W swoich utworach wykorzystują teksty znanych polskich poetów, między innymi Bolesława Leśmiana. Ich piosenki oparte są na prostych, ale zapierających dech w piersiach aranżacjach, w których główną rolę odgrywa flet poprzeczny. Największym atutem zespołu jest siła przekazu, która sprawia, że muzyki tworzonej przez grupę Bez Jacka słucha się z niesamowitym zaangażowaniem.


Zespół powstał w 1983 roku. Uprawia muzykę tzw. “środka”, pisząc muzykę do poezji Leśmiana, Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej, Gałczyńskiego, Tuwima, Wołka, Kubiaka, a przede wszystkim do tekstów lidera tej grupy Zbigniewa Stefańskiego.

Grupa zdobyła sławę i uznanie, zwłaszcza w środowisku studenckim, zdobywając nagrody na niemalże wszystkich festiwalach tego gatunku: “Piosenki Studenckiej” – Kraków, “Yapa” – Łódź, “Bazuna” – Gdańsk, “Giełda Piosenki” – Szklarska Poręba, “Śpiewające Żagle” – Szczecin, “Fama” – Świnoujście, “Włóczęga” – Zielona Góra oraz wielu innych.

Korzenie zespołu “Bez Jacka” sięgają początku lat siedemdziesiątych, kiedy to trzej Bracia Stefańscy: Zbyszek, Jasiu i Jacek, oraz przyjaciel Max Ziętek zakładają na Kielecczyźnie zespół Kant. Kant zdobywa wiele nagród na festiwalach poezji śpiewanej, Młodych Talentów w Toruniu i Muzykujących Rodzin we Wrocławiu. Występuje w telewizyjnej „Szansonadzie”, „Siódemce” i u mistrza Aleksandra Bardiniego. W 1983 roku w „nieznanych okolicznościach” w Gdańsku, zostaje brutalnie zamordowany najmłodszy z braci- flecista, Jacek Stefański. Tak powstaje zespół “Bez Jacka”.

W ciągu wielu lat istnienia zespołu “Bez Jacka” grało w nim wielu znanych i wspaniałych muzyków: Wojtek Czemplik, Grzegorz Klecha, Stefan Błaszczyński, Jacek Wolski, Waldek Wiśniewski, Marek Majewski, Krzysztof Górski, a w szczególności nieodżałowany Janek Stefański ( 14.02.1996 r. odszedł na zawsze), jeden z założycieli i liderów tej grupy.

Charakterystyczne brzmienie “Bez Jacka” to niesamowity tembr głosu Zbyszka, poezja najwyższego lotu w towarzystwie gitary dwunastostrunowej i liryczny flet.


Dyskografia:

1986- Bez Jacka “Czas Zmartwychwstania”

1991-“Kolędy” Bez Jacka

1993- Tartak – 93 “Bez Jacka”

1994- Bez Jacka “Zamazany cały świat” wyd. Pomaton

2000- Bez Jacka “Zatańcz ze mną na polanie” wyd. Dalmafon

2003- Bez Jacka “Do mroku naglisz mnie” wyd. Dalmafon

2004- Bez Jacka “Jasiu” wyd. Dalmafon /Zapis ostatniego koncertu z niezapomnianym

Jankiem Stefańskim i świetnym gitarzystą Jackiem Wolskim, mieszkającym

obecnie w Stanach/.

2008- Bez Jacka i Słodki Całus „Ot tak po prostu, tom 1” wyd. Dalmafon

2009- „Bez Jacka z Chórem i Orkiestrą” wyd. Dalmafon

2010- Bez Jacka i Słodki Całus „Ot tak po prostu, tom 2” wyd. Dalmafon

2016- Bez Jacka „Gdzie jesteś…”

Ostatnie lata były dla zespołu ciekawe i pracowite. W lipcu 2007 r. grupa zrealizowała marzenie i zagrała
w Krakowie koncert z chórem “Voce Angeli” i Krakowską Orkiestrą Kameralną. Równocześnie od początku 2007 roku realizowali wspólny projekt “Ot tak, po prostu” z gdańskim zespołem Słodki Całus od Buby, gdzie zagrali własne piosenki w brzmieniu rockowym. Po kilkunastu wspólnych koncertach, m.in. na: Yapie , Bazunie, Bieszczadzkich Aniołach, postanowili wejść do studia i nagrać wspólną płytę. W 2010 roku nagrali tom 2 tego projektu.


W dniu 15 sierpnia 2009 roku lider grupy "Bez Jacka" Zbyszek Maria Stefański został uhonorowany przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego Medalem Zasłużony Kulturze - Gloria Artis. Był pierwszym artystą z tego środowiska piosenki wyróżniony tak wysokim odznaczeniem.

Program zespołu “Bez Jacka” - składa się głównie z utworów z najnowszej płyty “Gdzie jesteś…” , choć znajduje się w nim również kilka tych starszych, mniej znanych utworów, a także kilka najbardziej rozpoznawalnych.

Skład zespołu:

Zbigniew Stefański – gitara, śpiew, lider

Jarosław Horacy Chrząstek – flet, menadżer

Wojciech Sokołowski – gitara basowa

Mariusz “Mario” Wilke – gitara